HTML

KT

A kalandturizmus azzal válik izgalmassá, hogy a résztvevőket kimozdítja a kényelmi zónájukból. A kalandturizmus bármely idegenforgalmi tevékenység, amelyre a három jellemzőből legalább kettő igaz: fizikai tevékenység, kulturális csere vagy kommunikáció, illetve a természet közelsége. forrás: Wikipédia

Címkék

Arenal, Costa Rica

2009.12.10. 21:23 vercseh

 A wikipedia.hu konkrétan az Arenal vulkánra utal, mint kifejezett kalandtúra-úticél. Előkerestem egy képemet róla, mert gyönyörű. Programokról, környékről beszámoló is lesz, később.

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán kalandtúra costa rica arenal kalandturizmus

Mi is az a kalandtúra?

2009.12.10. 14:47 vercseh

 Az utazásnak az a fajtája, ami a "megszokottól" eltérő "váratlan" szituációt, szituációkat tartalmaz. Sokféle megfogalmazás létezik, a lényeg szépen és röviden össze van foglalva itt. Ennek kivonata a blog leírása is egyben:

"A kalandturizmus azzal válik izgalmassá, hogy a résztvevőket kimozdítja a kényelmi zónájukból. Kalandturizmus bármely idegenforgalmi tevékenység, amelyre a három jellemzőből legalább kettő igaz: fizikai tevékenység, kulturális csere vagy kommunikáció, illetve a természet közelsége."

 A kalandtúra szó köznapi jelentése viszont egyre inkább az extremitás felé tolódik. Gyakrabban gondol az ember kanyoningra, siklóernyőzésre, vagy raftingra, mint például egy egyszerű erdei túrázásra, természetjárásra. Érdekes, hogy ez nem csak a magyar jelentéssel van így, mert az "Adventure" is erre tart. A Wikipédia jó példa megint.

Ez a blog viszont az "eredeti" jelentésről szól, a kényelmi zónából kimozdítósról és a természetközeliségesről. Sajnos nem találok erre külön szép szót, de majd kialakul. A blog témája ezen belül vegyes lesz: földrajzi helyek, élmények, szervezések, szervezők, utazások, csoportos utazások, Föld és Élet, kalandok, minden ami a témába vág.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás kalandtúra kalandturizmus